Kiedy myślimy o włoskim jedzeniu, natychmiast myślimy o pizzy oraz makaronach. Jako obcokrajowiec podróżujący we Włoszech, zawsze uważamy, że pizza i makaron to dania, jakich wypada spróbować, lecz czy jest jeszcze jakieś inne danie włoskie, które należałoby polecić, żeby w istocie zrozumieć….
O co chodzi w kuchni włoskiej oraz co jada rzeczywisty Włoch?
Odważnie należałoby starać się w pełni zaznajomić kuchnię włoską, nie zapominając o pastach oraz pizze. Włochy to malutki kraj na mapie, jakkolwiek jego regionalne potrawy są zróżnicowane oraz nadzwyczaj terytorialne. Inne specjały włoskie, jakie dają jaśniejsze pojęcie na temat prawdziwej oraz autentycznej sztuki kuchni włoskiej, powinny zawierać też liczne nadbrzeżne przetwory z owoców morza.
Restauracja przy Rynku Kraków
• Kuchnia włoska w dużej mierze polega na świeżych, sezonowych produktach i mieści odzwierciedlenie w istotnym menu warzywnym „contorno”, które zawsze zaopatruje białko entrée w pospolitym włoskim posiłku, zarówno domowej roboty, jak i podawanym w restauracji.
• Potrawy powszechnie związane z kuchnią włoską za granicą są ewolucją tych starych przygotowań terenowych. Zostały one dobrane do historii przez włoskich imigrantów, którzy pod koniec wieku przywieźli ze sobą starodawne przepisy kulinarne stereotypowe dla ich ojczyzny oraz dostosowali je do nowych składników lokalnych i w odpowiedzi na „nowe” podniebienia.
Co jeszcze warto zapamiętać o autentycznie włoskiej kuchni?
Kuchnia włoska nie dotyczy wyłącznie czosnku oraz oregano. Włoska sztuka gotowania – również doświadczona, jak i domowa – to zróżnicowana, wyrafinowana oraz złożona forma ich bogatej i wieloaspektowej kultury.
W jaki sposób osobiście przekonać się w pełni o włoskim menu?
Wielu turystów opiera się na przewodnikach oraz hotelowym konsjerze w wyborze restauracji, lecz nie jest tajemnicą, że to pytając lokalnych mieszkańców można odnaleźć się w bardzo dobrych punktach gastronomicznych. Jeszcze przyzwoiciej – aby w istocie poczuć jak jada prawdziwy Włoch najpoprawniej byłoby spróbować „wkręcić” się na autentyczny włoski obiad, w jednej z regionalnych willi