Jeśli gra toczy się o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najwięksi producenci i konsumenci na świecie jedzą na rok z grubsza pięćdziesięciu pięciu kilogramów makaronu na osobę. Włosi są zapewne jedyną nacją, która z radością zjada makaron znacznie więcej aniżeli raz dziennie.
Włoski makaron – skąd ta popularność?
Makaron od zawsze był we Włoszech rozważany (oraz gotowany) jako danie kluczowe, a nie jako bazowe cukry, jakie akompaniują pożywieniom jako danie pomocnicze – np. w lokalnej kuchni. Makaron – podany po przystawce oraz przed daniami mięsnymi bądź też rybnymi – jest następnym doskonałym przykładem zwykłej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej można odszukać makaron w formie ponad 300 przeróżnych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti oraz rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – oraz praktycznie niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których można skonstruować łatwe lub wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.
Jakim sposobem zrobić taki makaron?
• Wszystko, czego trzeba do sztampowego włoskiego makaronu to kompozycje takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na jednostkę, 1 jajko na każde 100 gram mąki oraz nieduża ilość wody.
• Sposób zrealizowania jest równie prosty, co lista składników – po prostu należy je wszelkie połączyć, wymieszać oraz ugnieść do osiągnięcia jednolitej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, żeby z pół godziny „odpoczął”.
• Gdy minie ustalone 30 minut wystarczy ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik i pokroić w wstążki o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron z reguły gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.
Toteż, jeśli masz zamiar zrobić makaron, zrób to jak należy: po włosku. Tak przygotowany makaron dopełnij za pomocą ulubionych oryginalnych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez żadnych gotowych fixów czy słoików. Tylko wówczas wolno w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara czy też innym, równie smakowitym daniem. Prosto, czysto oraz pyszne -o to chodzi!